Nieuws

Toegankelijk sporten voor mensen met een beperking
Toegankelijk sporten voor mensen met een beperking
Toegankelijk sporten voor mensen met een beperking
Gepubliceerd op 18/10/2024

Tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag op de KNVB Campus in Zeist hebben 56 organisaties, waaronder de Dirk Kuyt Foundation, een belangrijke belofte getekend: sporten voor mensen met een handicap moet in 2030 vanzelfsprekend zijn. Dit gezamenlijke doel is vastgelegd in de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’, die in samenwerking met diverse partijen is opgesteld.

De ondertekenaars hebben zich verbonden aan een of meerdere thema’s die nodig zijn om sport voor iedereen toegankelijk te maken. Staatssecretaris van Sport, Vincent Karremans, benadrukte het belang van deze belofte: “Sport maakt het leven leuker. Iedereen moet kunnen profiteren van de kracht van sport. Daarom moeten we de drempels wegnemen, van toegankelijke accommodaties tot financiële ondersteuning voor sporthulpmiddelen.”

Actieplan voor 2030

De partijen gaan zich de komende vijf jaar inzetten om de doelen van de strategie te realiseren. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van het sportaanbod, het optimaliseren van randvoorwaarden zoals accommodaties, vervoer en financiën, en het versterken van netwerken tussen lokale, regionale en landelijke partijen.

Thema’s van de strategie

De strategie richt zich op acht belangrijke thema’s, waaronder jeugdsport, volwassenensport, talentontwikkeling en innovatie. Doel is dat kinderen en volwassenen met een handicap in 2030 zonder belemmeringen kunnen sporten. Daarnaast wordt gewerkt aan het stroomlijnen van classificaties, zodat sporters eenvoudig in de juiste sport en klasse terechtkomen, en het versterken van de internationale positie van Nederland binnen de paralympische sport.

Met deze gezamenlijke inspanning wordt een belangrijke stap gezet om sporten voor mensen met een handicap in 2030 de norm te maken in Nederland. 

https://maatschappelijkeorganisatiessport.nl/